Przepisy na domowe lody – czyli jak radzić sobie z falą upałów
Domowe lody są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie, a ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Przy odrobinie wprawy możesz robić doskonałe lody domowej roboty za każdym razem.
Jest tak wiele powodów, dla których warto robić lody domowej roboty. Są one nie tylko tańsze i zdrowsze, ale także lepiej smakują. Możesz kontrolować składniki i uzyskać dokładnie to, czego chcesz w swoich lodach – koniec z kompromisami!
Proste przepisy na domowe lody
Wszyscy kochają lody i łatwo zrozumieć, dlaczego. Są słodkie, kremowe i pyszne. Domowe lody można zrobić z zaledwie kilku składników w czasie krótszym niż 30 minut.
Przepis na lody domowej roboty wymaga tylko trzech składników – śmietany, cukru i ekstraktu waniliowego – ale możesz dodać do nich inne smaki, jeśli chcesz. Oto kilka z naszych ulubionych wariantów:
Lody czekoladowe: Dodaj 1 filiżankę półsłodkich wiórków czekoladowych do masy przed zamrożeniem.
Miętowe lody czekoladowe: Dodaj 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego wraz z ekstraktem waniliowym.
Lody Peanut Butter Cup: Dodaj 1/2 szklanki posiekanych ciasteczek Reese’s Peanut Butter Cup przed zamrożeniem.
Lody truskawkowe z sernikiem: Wymieszaj razem 8 uncji zmiękczonego serka śmietankowego, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki soku z cytryny, aż dobrze się połączą; wymieszaj ze schłodzoną bazą budyniową w kroku 2 powyżej przed zamrożeniem (możesz potrzebować dodać więcej cukru w zależności od tego, jak cierpkie są Twoje truskawki).
To jest przepis na najlepsze lody waniliowe, jakie kiedykolwiek powstały. Jest tak prosty i szybki, że na pewno je pokochasz!
Najlepsze w tym przepisie jest to, że jest zrobiony ze świeżych składników. Kiedy używasz świeżych składników do lodów, to robi to wielką różnicę.
Jeśli chcesz zrobić szybki deser dla rodziny lub przyjaciół, te lody waniliowe są idealne. Można je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce do czasu, gdy będą gotowe do podania.
Składniki:
1 szklanka pół na pół
2 łyżki stołowe cukru (lub więcej, jeśli chcesz)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
W małej misce ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie i dobrze połączone. Uważaj, aby nie przesadzić z ubijaniem, ponieważ spowoduje to, że masa stanie się ziarnista. Przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce do czasu, aż stwardnieje (około 1 godziny).
Przepis na miętowe lody czekoladowe
Składniki:
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki mleka pełnego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 filiżanki posiekanej gorzkiej czekolady lub wiórków czekoladowych
2 łyżki stołowe roztopionego masła
1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego.
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce ubij śmietanę i mleko na gładką masę. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wmieszaj ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Wlej do maszynki do lodów i zamrażaj zgodnie z instrukcjami producenta. W ciągu ostatnich 5 minut mrożenia dodaj posiekaną czekoladę (lub wiórki czekoladowe) i masło przez otwór w górnej części maszyny (uważaj, aby go nie przepełnić).
3. Przełóż masę do szczelnego pojemnika i schładzaj w zamrażarce przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.
Dlaczego warto jeść lody?
Lody to smaczny przysmak, którym mogą się delektować wszyscy, niezależnie od wieku i preferencji żywieniowych. Jedzenie lodów przynosi wiele korzyści, np. pomaga szybciej spalać kalorie i zmniejsza stres. Są też znane ze swojej zdolności do poprawiania jakości snu, ponieważ uwalniają hormony dobrego samopoczucia, takie jak serotonina, i obniżają poziom kortyzolu w organizmie, jednocześnie podnosząc poziom melatoniny!