Grillowanie – najlepsze potrawy z grilla

Grillowanie to metoda gotowania na świeżym powietrzu, która polega na wykorzystaniu źródła ciepła do przyrządzania potraw. Grillowanie może odbywać się z wykorzystaniem węgla drzewnego lub gazu. Istnieje wiele różnych rodzajów grilli, ale wszystkie mają podobną konstrukcję: Składają się z dwóch metalowych połówek, które otwierają się jak drzwiczki piekarnika i mogą być ogrzewane z jednej strony węglem drzewnym lub gazem. Osoba, która grilluje, umieszcza jedzenie na ruszcie, zamyka go i pozwala mu się piec przez określony czas, aż będzie gotowe do spożycia.

Co można grillować?

Grilluje się przede wszystkim mięso, ryby i warzywa. Owoce morza i warzywa przed grillowaniem często marynuje się w mieszance oleju, ziół i przypraw. Często marynuje się także mięso, ale nie zawsze jest to konieczne.

Najpopularniejsze rodzaje mięsa to wołowina, wieprzowina, jagnięcina, koźlina i drób (kurczak). Ważne jest, aby podczas grillowania używać chudych kawałków mięsa. Tłuste kawałki mięsa mają tendencję do skapywania tłuszczu na węgiel lub płomień grilla, co powoduje wydzielanie się dymu, który może zepsuć smak potraw.

Ryby, takie jak tuńczyk czy łosoś, również mogą być z powodzeniem grillowane, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, który pomaga utrzymać ich wilgotność podczas gotowania na bezpośrednim ogniu. To samo dotyczy skorupiaków, takich jak krewetki czy homary, które mają naturalnie wysoką zawartość wody, więc nie wysychają łatwo podczas gotowania na grillu w pośrednim ogniu.

Grilluj swoje ulubione warzywa

Warzywa można grillować na wiele sposobów. Ziemniaki do pieczenia i kabaczek to dwa przykłady warzyw, które dobrze przyrządza się na grillu. Szparagi i marchew również dobrze nadają się do grillowania. Warzywa bogate w błonnik, takie jak brokuły, kalafior i cukinia, dobrze się grillują, jeśli przed położeniem na ruszt posmaruje się je oliwą z oliwek lub masłem. Grillowana cebula ma wspaniały smak, gdy położy się ją na hamburgerach lub kanapkach.

Idealny stek z grilla

Grillowany stek jest ulubionym daniem letnim, ale jego prawidłowe przyrządzenie może być trudne. Oto kilka wskazówek, jak grillować doskonały stek za każdym razem.

Pierwszym krokiem jest wybranie najlepszego kawałka mięsa. Chociaż steki z boczku lub spódnicy świetnie nadają się do marynowania i szybkiego grillowania na dużym ogniu, dobry stek z żeberek zawsze będzie wart dodatkowych kosztów i oczekiwania.

Do tego przepisu wybraliśmy stek bez kości, który zalecamy do wszystkich steków z grilla. Ma on nie tylko wystarczająco dużo tłuszczu, aby zachować wilgotność, ale także więcej smaku niż inne kawałki wołowiny, co czyni go idealnym do marynowania lub przyprawiania suchymi przyprawami przed pieczeniem.

Na początek osusz stek ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw solą i pieprzem z obu stron. Najważniejsze, aby nie przesadzić – soli ma być tyle, aby można było ją poczuć podczas jedzenia steku, ale nie na tyle dużo, aby wysuszyła mięso lub zamazała jego naturalny smak. Upewnij się również, że pieprzu jest wystarczająco dużo, aby można było go poczuć podczas jedzenia steku – również nie na tyle dużo, aby przytłoczył wszystko inne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.