Czy dieta śródziemnomorska wpływa na pamięć i myślenie?

Dieta śródziemnomorska uważana była za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych diet na świecie. Występuje w wielu regionach Europy i opiera się na żywności, która jest naturalnie bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. W szczególności obejmuje wysokie spożycie ryb i oliwy z oliwek, owoców, warzyw takich jak pomidory i ziemniaki, fasoli i soczewicy. Ta wyjątkowa dieta może obniżyć ryzyko chorób serca i raka, poprawić poziom koncentracji, zapobiec cukrzycy i sprawić, że będziesz wyglądać młodziej! Ale czy wpływa znacząco na pamięć i myślenie?

Na czym opiera się dieta śródziemnomorska?

Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa, pełne ziarna, rośliny strączkowe, owoce i zioła. Białko w diecie pochodzi głównie z ryb i owoców morza, natomiast drób, sery, jogurty i jaja spożywane są oszczędnie. Główną cechą jest nacisk na niskie ilości tłuszczów nasyconych i wysokie poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Podczas przyrządzania posiłków rezygnuje się z soli na rzecz naturalnych ziół.

Dieta śródziemnomorska zakłada stosowanie obróbki termicznej różnych potraw. Najpopularniejszym sposobem jest gotowanie na parze, pieczenie w folii oraz grillowanie. Nie zaleca się smażenia w głębokim tłuszczu.

Czy jest zdrowa?

Sama dieta śródziemnomorska może nie mieć wystarczająco silnego wpływu na pamięć i myślenie, jest prawdopodobnie tylko jednym z czynników wpływających na przebieg funkcji poznawczych – ustalili szwedzcy naukowcy na podstawie badania, które trwało 20 lat.

Najnowsze badanie różni się od innych skalą i czasem trwania. Przeprowadzono je na grupie 28 000 Szwedów, których średnia wieku na początku badania wynosiła 58 lat i żaden nie miał zdiagnozowanej demencji. Uczestnicy badania byli szczegółowo śledzeni przez 20 kolejnych lat. Wypełniali formularze dietetyczne przez siedem dni w tygodniu i byli regularnie przesłuchiwani przed ankieterami.

Po 20 latach okazało się, że u 1 943 osób, czyli 6,9 proc., zdiagnozowano otępienie, w tym chorobę Alzheimera i otępienie naczyniopochodne.

Naukowcy zbadali, w jakim stopniu dieta uczestników była zgodna z konwencjonalnymi zaleceniami żywieniowymi oraz z dietą śródziemnomorską. Nie znaleźli związku między przestrzeganiem którejkolwiek z tych diet a zmniejszonym ryzykiem demencji.

Teoria o pozytywnym wpływie ze stosowania diety śródziemnomorskiej na polepszenie pamięci i myślenia, została obalona.

_____________________________________

Autor: Magdalena Chowaniec

Autor zdjęcia głównego: Obraz autorstwa jcomp

Materiały źródłowe: kobieta.dziennik.pl, masterdieta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.