Wielkanocne potrawy w Polsce
Polską tradycją wielkanocną jest dużo jeść. To święto jest nawet ważniejsze od Bożego Narodzenia. W rzeczywistości jest to najważniejsze święto w całym roku.
W Polsce obchodzimy Wielkanoc w nieco inny sposób niż w większości krajów świata. Nie chowamy jajek, ale farbujemy je na wszystkie możliwe kolory.
Są też pewne potrawy, które tradycyjnie jada się o tej porze roku. Te potrawy są przepyszne!
Barszcz biały z uszkami
Jest to tradycyjna polska zupa wielkanocna (klarowna zupa buraczana) z pierogami wypełnionymi grzybami i kiszoną kapustą (barszcz biały).
Pisanki
Farbowanie jajek to jedna z najpopularniejszych tradycji wielkanocnych w Polsce. Słowo „pisanka” pochodzi od czasownika „pisać”, który oznacza „pisać”. Nazwa pochodzi stąd, że pierwotnie pisano na jajkach znaki (dziś po prostu się je maluje).
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to chyba najbardziej tradycyjny polski deser wielkanocny. Jest to ciasto drożdżowe wypełnione kremem maślanym, rodzynkami i orzechami. Na polskim stole wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć jajek, które są zarówno ozdobą, jak i składnikiem wielu potraw. Jednym z takich dań jest wędzona gęś – wędzone gęsie udka podawane z czerwoną kapustą i kaszą gryczaną. Potrawa ta ma w Polsce długą tradycję i dawniej przygotowywana była zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc.
Barszcz czerwony
Ta tradycyjna zupa buraczana podawana jest również w Wielką Sobotę, ale to, co czyni ją wyjątkową w tym dniu, to dodatek małych, okrągłych pierożków zwanych uszkami. Są one robione z ciasta drożdżowego i nadziewane duszonymi grzybami lub mięsem.
Kutia
Kutia to słodka potrawa przygotowywana z pszenicy, maku, miodu, orzechów włoskich i innych składników. Pszenica symbolizuje płodność i może być jedzona łyżką.
Wielkanoc w Polsce jest świętem rodzinnym o silnych tradycjach religijnych. Większość przygotowań polega na dekorowaniu jajek i pieczeniu ciast. Typowa uczta wielkanocna składa się z szynki, pieczeni, świeżych sałatek i słodkich deserów. Większość potraw przygotowuje się z prostych składników, ale razem tworzą one piękny stół rodzinny.