Speciality coffee – aromatyczna kawa z górnej półki

Kawa to – obok herbaty – jeden z najchętniej pijanych napojów na świecie. Nie powinno więc dziwić, że w niemal każdym mieście można się natknąć na kilka różnych lokali serwujących kawowe napoje. Co najlepsze, kawę można serwować na różne sposoby, dlatego każdy może znaleźć dla siebie idealną propozycję. Cappuccino, espresso, czy latte machiato – to tylko niektóre z możliwości. Warto jednak wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Są mieszanki, które masowo sprzedaje się w sklepach, ale jest też tzw. kawa speciality, której cechą charakterystyczną jest wyjątkowy smak i głęboki aromat, a niejednokrotnie też nutka naturalnej słodyczy.

Dlaczego warto pić kawę? Jak kawa wpływa na organizm człowieka?

Zanim przejdziemy do tematu „speciality coffee” czyli kaw z segmentu speciality, warto w ogóle poruszyć temat picia kawy. Czy powinniśmy ją pić? Jak ten napój działa na ludzki organizm?

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, to niezaprzeczalny fakt. Ma ona wiele korzyści, które sprawiają, że jest częścią zdrowego stylu życia. Kawa może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmniejszyć ryzyko cukrzycy i poprawić ogólny stan zdrowia.

Jak kawa może pomóc w utracie wagi? Badania pokazują, że osoby, które piją od dwóch do czterech filiżanek kawy dziennie, mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż osoby, które w ogóle nie spożywają tego napoju. Uważa się, że powodem tego jest fakt, że kawa zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze. Substancje te pomagają zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i tkanek. Pomaga to zapobiegać stanom zapalnym i zapobiega wzrostowi komórek rakowych.

W jaki sposób z kolei kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę? Niedawna metaanaliza wykazała, że u osób pijących około trzech filiżanek kawy dziennie, ryzyko cukrzycy typu 2 było znacznie niższe niż u osób, które w ogóle nie spożywały tego napoju.

Oprócz tego nie można zapomnieć o zawartej w ziarnach kawy kofeinie. Działa ona pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy, pomaga osiągnąć lepszą efektywność w pracy i zwiększa zdolność koncentracji. Oczywiście nadmiar kofeiny może zaszkodzić – skutkiem „przedawkowania” kawy może być nadmierne pobudzenie, bezsenność czy drażliwość. Dlatego tak ważne jest zachowanie zdrowego umiaru.

Kawa speciality – co to właściwie jest? Cechy charakterystyczne speciality coffee

Kawa speciality to kawa ziarnista, określana jako kawa najwyższej jakości. Jej smak jest tak wyjątkowy nie bez przyczyny! Ziarna jakości speciality pochodzą z konkretnych plantacji i dojrzewają w specjalnych warunkach mikroklimatycznych, a cały proces – od zbioru ziaren aż do ich zmielenia i transformacji w filiżankę espresso – przebiega według ściśle określonych i kontrolowanych zasad.

Kawa speciality jest zwykle sprzedawana na worki, chociaż niektóre palarnie sprzedają wstępnie zmielone ziarna w małych ilościach. Ziarna są zazwyczaj palone w małych partiach i mogą być mielone na miejscu lub tuż przed zakupem. Palarnie mogą oferować ziarna pojedynczego pochodzenia lub mieszane, lub oba.

Kawa jest zazwyczaj oferowana w postaci całych ziaren lub wstępnie zmielonych, ale nie w obu przypadkach. Wszelkie mielenia dokonywane w sklepie powinny być wykonywane z ostrożnością i dbałością o szczegóły.

Proces palenia kawy odbywa się na oczach klientów, dzięki czemu mogą oni zobaczyć, jak palacz obchodzi się z ziarnami (na przykład, czy ręcznie obraca każdą partię).

Poziom palenia powinien być wyraźnie oznaczony, aby klienci wiedzieli dokładnie, co otrzymują. Profil palenia powinien być również wyjaśniony, aby kupujący wiedzieli, czego mogą się spodziewać po swoim nowym naparze.

Kawa speciality zyskuje to miano w oparciu o ocenę ekspertów. Kawa jest testowana, a punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani fachowcy, którzy sprawdzają jakość kawy. Kawą speciality można więc nazwać tę kawę, która przeszła rygorystyczną ocenę sędziów i zdobyła odpowiednią ilość punktów na 100-stopniowej skali. 

Wyjątkowe nuty smakowe kaw z segmentu speciality coffee. Najwyższej jakości ziarna

Kupując zwykłą kawę możemy cieszyć się „energetycznym kopem”, ale nie powinniśmy się zbytnio nastawiać na niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Co innego, gdy zdecydujemy się na kawę speciality. Tu liczy się zarówno kraj pochodzenia ziarna, jak i jego wypalenie. Ziarna pochodzą z konkretnych plantacji, w najświeższych zbiorów. Kawy speciality mają intensywny smak, a przy tym mogą mieć interesujące nuty smakowe. Pijąc je, możemy wyczuć takie nuty jak: prażone orzechy, gorzka czekolada czy czarna porzeczka. Kawa speciality odznacza się niską kwasowością, a jej naturalny smak zadowoli najwybredniejszych smakoszy.

Każda dobra palarnia kawy powinna móc zaproponować swoim klientom produkt, jakim jest kawa speciality. Na szczęście obecnie kawy speciality nie są tak trudno dostępne jak kiedyś, więc doskonale skomponowana mieszanka ziaren jest w zasięgu każdego wielbiciela tego napoju. Warto dodać, że kawę speciality możemy przyrządzić w domu, można ją przygotować w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce. Dobrze jest spróbować różnych metod parzenia, by uzyskać oczekiwany efekt.

Warto skosztować luksusowego smaku kawy speciality z najlepszych ziaren i dowiedzieć się, dlaczego jest uważana za ekskluzywny produkt.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *